Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Övülene Düşen Vazifeler

Övülene Düşen Vazifeler


Bilmiş ol ki; medhedilen kimse, böbürlenme ve kendini beğenme hastalığına yakalanmaktan ve tembellik göstermekten son derece sakınmalı­dır. Bu hastalıklarından, insanoğlunun ancak kendini bilmesi, riyanın inceliklerini ve amellerdeki afetleri anlaması ile korunabilir. Zira insan, başkasının bilemediği, kendisinin birçok kusurlarını bilir. Eğer kendisi­ni medheden, onun kusurlarını bilseydi, onu medhetanesinden çoktan vaz geçerdi.

Dîğer bir vazifesi de, medheden şahsı küçük göstermek ve “O, bil­mez ve anlamaz” demek suretiyle yapılan medh u senayı kerih karşıla­maktır.

Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:

“Medhedenlerin yüzüne toprak saçın, yani onları hakîr görün.” buyurmuştur. Süfyan b. Uyeyne:

“Kendini bilen kimseyi övmek, ona zarar vermez.” diyor. Salihlerden birini övmüşler, o da:

“Allah'ım, beni sen bilirsin, bunlar bile­mezler.” demiştir. Diğer biri de medhedildiği zaman:

“Allah'ım, şu ku­lun, senin mekrine uğramak suretiyle bana yaklaşmak istiyor. Ben ona kızdığıma seni şahid tutarım.” dedi. Hz. Ali de medhedildiğini duydu­ğu zaman:

“Allah'ım, bunların bilmedikleri kusurlarımı bağışla, bunların sözleri ile beni muahaze etme, onların sandıklarından beni daha hayırlı eyle.” demiştir. Adamın biri Hz. Ömer'i övmeğe başlayınca, Hz. Ömer:

“Nedir, hem beni, hem de kendini helake çalışıyorsun.” dedi. Adamın biri Hz. Alî'yi gıyabında zemmettiği halde, yüzüne karşı övmeğe baş­layınca, Hz. Alî:

“Söylediklerinden daha düşük ve fakat içinden ge­çenden daha üstünüm.” dedi.

56- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:

Kişinin en hayırlı ve zarar­lı uzvu iki çenesi arasında bulunan, yani lisanıdır. Hayır da ondan, şer de ondan gelir.”[175]

57- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:

“Bütün belalar dilin yüzündendir.”[176]

58- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:

“Başkalarını ( söz, yazı ve şiirle ) çokça övenlerin yüzüne toprak saçınız.”[177]


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com