Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Evlenmenin Zararları

Evlenmenin Zararları


Evlenmenin zararları üçtür:

Birinci Zarar: Helâl kazanmaktan âciz olabilir: bilhassa böyle bir zamanda. Çoluk çocuk sebebiyle şübhelilere yahud harama düşebilir. Bu ise kendinin ve çoluk çocuğunun din bakımından helakine sebeb olur.

Evlenmenin hiçbir üstünlüğü buna mecbur etmez. Hadîs-i Şerifte buyuruldu:

“Kulu daha yakın getirirler. Onun her biri birkaç dağ büyüklü­ğünde iyi amelleri bulunur. Ona çoluk çocuğunun nafakasını nereden ka­zandığı sorulur. Onu bununla mes'ul tutarlar. Bu yüzden bütün iyi ame­li gider. Sonra bir ses; Bu o kimsedir ki çoluk çocuğu bütün iyiliklerini yedi, hesabı bundan soruldu der” Bildirildi ki: Kıyamette, bir kim­senin ilk davacısı çoluk çocuğu olur. Derler ki:

“Yâ Rabbî, ondan hakkı­mızı sen al, bize haram yedirdi, bizim ise bundan haberimiz yoktu. Bize öğrenmesi gereken şeyleri öğretmeyip, bizi câhil bıraktı. O halde, mîras mâlı olmayan yâhud helâlden kazanmayan kimsenin evlenmesi doğru de­ğildir. Ancak, evlenmezse, zina yapacağını yakinen biliyorsa evlenebilir.

İkinci Zarar: Çoluk çocuğunun hakkını, iyi huylu olmadan, on­ların olmayacak işlerine sabretmeden, onlara gelecek sıkıntılara katlanma­dan ve onların işlerini yerine getirmeden, ödemiş olamaz. Bunu da her­kes yapamaz. Onları üzüp günaha girmiş veya onlardan uzak durmuş olabilir. Hadîs-i Şerîf'te buyuruldu:

“Çoluk çocuğundan kaçan, firar eden köle gibidir. Yanlarına dönmedikçe namaz ve orucu makbul olmaz” Velhâsıl her insanın bir nefsi vardır. Kendi nefsine hâkim olmayanın, emri altına bir başkasını almaması daha iyidir.

Bişr-i Hâfî'ye niçin evlenmiyorsun? Dediler. Buyurdu ki:

“Erkekle­rin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerin­de hakları vardır”, âyet-i kerîmesinden korkuyorum. İbrahim Edhem buyurdu:

“Kadına ihtiyâcım olmayınca, niye evleneyim. Bir kadını ken­dime niçin söyleteyim?”

Üçüncü Zarar: Çoluk çocuğun işlerini düşünme ve çare arama­ya kendini çok verip, Allahü Teâlâ'yı, ahireti ve kıyamet ve âhiret azı­ğını hatırlayamaz olur. Allahü Teâlâ'yı anmaktan "seni alıkoyan her şey helakine sebeb olur. Bunun için Allahü Teâiâ buyurdu:

“Ey imân eden­ler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın”[197]


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com