Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: Mescidde Halka Olmak Ve Oturmak

Bâb: Mescidde Halka Olmak Ve Oturmak



48- Müsedded bize^anlatarak dedi ki: Bişr b. el-Mufaddal bize anlattı ki: Ubeydullah Nâfı'den, o Abdullah b. Ömer'den (ra) şöyle dediğini nakletti:

Allah Resulü (sav) minberde iken bir adam şu soruyu sordu:

Gece namazı hakkında ne düşünüyorsun? Allah Resulü (sav) bu­yurdu ki:

İkişer ikişer (kılar). Sabah vaktinin girmesinden endişe ederse bir rekat kılarak vitir eder. Böylece kıldığı vitirlenmiş olur.

O şöyie derdi: Namazınızın sonunu vitir kılın. Allah Resulü (sav) bunu emretti.[12]



Şerh



Adamın biri sordu" ifadesinde soru sahibinin kimliği tespit edilememiştir.

"Ne düşünürsün?" fiili, ru'yet kökünde kullanıldığı zaman ilim ve bilgi, re'y kökünde kullanıldığı zaman görüşlerden her hangi biri anlamına gelir.

"O şöyle derdi" ifadesinde kastedilen kişi Nâfı'dir.



Hüküm



Bu hadis-i şeriften çıkan hüküm, cami ve mescitlerde ilim halkalarının kurulmasının sünnet olduğudur. Bu halkalarda oturanlar belli bir âdâb içeri­sinde dinler, akıllarına takılanları da yine âdâb dâiresinde minberde oturan ilim sahibine sorarlar. Bu usûl, Allah Resûlü'nün (sav) devrinde yaşanmış ve O'nun tarafından teşvik edilmiştir.



Ders



Bu hadis-i şeriften çıkarılacak derslerin başında dinimizin ilme ve ilim öğrenmeye verdiği önem gelir. Cami ve mescitler, sadece namaz kılınan mekanlar olmamalı, aynı zamanda insanların eğitilip aydınlatıldıkları ilim yuvalan olmalıdırlar.

Günümüzde Cuma hutbeleri ve vaazları dışında cami ve mescitler, hal­kın namaz vakitlerinde doldurup bunun dışında uğramadıkları mekanlara dönüşmüşlerdir. Hâlbuki dinamik bir Müslüman toplumda cami, önemli bir sosyal merkezdir. Müslümanlar bir çok merasimin en azından ön hazırlığını orada yapar, davetlerini orada duyurur, acılarım ve sevinçlerini orada paylaşır­lar.

Kandillerde dağıtılan şekerler ve dökülen gül suları, cenazelerin ardından dağı­tılan aşlar, düğünlerin ardından dağıtılan lokumlar ve benzeri gelenekler günümüz­de neredeyse unutulmak üzeredir.

Tabii en önemlisi de cami ve mescitlerde eğitim, öğretim ve aydınlatma faali­yetlerinin iyice körelmesidir. Bütün bu sünnet ve gelenekler, onları yeniden dirilte­cek aydın görevlileri beklemektedir.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com