Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

35. Cenazelerin Arkasından Gitmek İmandandır

35. Cenazelerin Arkasından Gitmek İmandandır


47- Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Allah Resulü şöyle buyurmuştur:

Bir kimse inanarak ve sevabını yalnızca Allah'tan umarak bir Müs-lümanın cenazesinin arkasından giderse, namazını kılıp defnedinceye kadar onunla birlikte bulunursa iki kırat ecirle döner. Her bir kırat Uhud Dağı kadardır. Kim cenaze namazını kılar sonra cenaze defne­dilmeden dönerse o da bir kırat ecirle dönmüş olur.[3]


Açıklama


Cenazenin arkasından gitmek imandandır" Buhârî imanın şubeleri ile ilgili hadislerin pek çoğuna bu başlığı atmış ve bu konu ile de bunu bitirmiştir. Çünkü ölüm dünya hallerinin sonuncusudur.

Namazını Bu ifade "namazı kılınıp" diye de rivayet edilmiştir. Bi­rinci rivayete göre kişi cenazenin namazını kılmadıkça vaad edilen ecri alamaz­ken, ikinci rivayete göre namazını kılmasa bile bu sevabı alır. Ancak kişi bir ce­nazenin namazını kılmayı istemekle birlikte bir engel ortaya çıkar da kılamazsa, o kesin olarak cenaze namazı kılmanın sevabını alır.

Namaz kılma ve defin birlikte olduğunda iki kırat ecir, yalnızca namaz oldu­ğunda bir kîrat ecir söz konusu olmaktadır. Esas olan da budur. Bazılarının farklı rivayetlerden yola çıkarak namaz kılan ve definde bulunan kişinin üç kirat ecirle döneceğini söylemeleri buna aykırıdır.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com