Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: İhramda Güzel Koku Sürünmek

Bâb: İhramda Güzel Koku Sürünmek



181- Muhammed b. Yusuf bize anlatarak dedi ki: Süfyân bize Man-sûr'dan, o Saîd b. Cübeyr'den şunu nakletti:

Abdullah b. Ömer (ra) (saçlarına) yağ sürerdi. İbrahim'e bundan söz et­tiğimde şöyle dedi: Peki onun şu sözü hakkında ne diyeceksin?

el-Esved bana Âişe'den (r.anhâ) şöyle dediğini rivayet etti: Allah Resû-lü (sav) ihramlı iken saç ayrımların daki miskin parıltısına bakar gibiyim[2]



Şerh



"Süfyân bize Mansûr'dan" ifadesinde geçen Süfyân es-Sevrî, Mansûr ise tbnu'l-Mu'temir'dir. (Saçlarına) yağ sürerdi" ifadesi, ihrama girecek için söy­lenmiştir. Burada, sürülen yağın kokulu olmaması şart koşulmuştur.

Sanki Allah Resûlü'nün (sav) saç ayrımlarındaki parıltıya bakar gibiyim" ifadesinden Allah Resû­lü'nün (sav) ihramlı iken kokulu yağ süründüğü anlaşılmaktadır.



Hüküm



İhramlı bir kimsenin yapması yasak olan fillerden biri de koku sürün­mektir. Saç, sakal, bıyık kesme, normal elbise giyme, avlanma, hanımryla cinsî münasebette bulunma ihramlının yapması yasak olan diğer fiillerden­dir. Kişi, ancak ihrama girmeden önce koku sürünebilir.

İhramlı birinin elbiselerine koku sürmesine cevaz verilmiştir.



Ders



İhrama girmek, hac menâsikine başlamanın ilk adımıdır. Bu adımla bir­likte kişi, tamamen farklı bir havaya girer. Bu hava, ölümün daha yakından hissedildiği, bir anlamda mahşerde toplanmaya hazırlık havasıdır. Böyle bir atmosfer, güzel koku sürünmek gibi dünyevî bir fiille bağdaşmayacağı için ihramda koku sürünmek yasaklanmıştır.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com