Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: Namazgahta Yağmur Duası

121- Abdullah b. Muhammed bize anlatarak dedi ki: Süfyân bize Abdul­lah b. Ebî Bekr'den, o Abbâd b. Temîm kanalıyla amcasından şunu dinle­miştir:

Allah Resulü (sav) namazgaha çıktı ve yağmur duasında bulundu. Kıbleye yönelerek iki rekat namaz kıldı, ridasım ters çevirdi.

Süfyân der ki: el-Mes'ûdî bana Ebû Bekir'den şunu nakletmişti: Sağ (elini) solunun üzerine koydu.[25]

Süfyân" ile murat edilen Süfyân b. Uyeyne'dir.

"Ebû Bekir'den" ile kastedilen kişi İbni Muhammed b. Arnr b. Hazm'dır.

İbni Battal der ki: Ebû Bekr'in hadisi, namazın hutbeden önce kılındığı­na delâlet etmektedir. Bu açıdan o, konuya hutbeyi namazdan Önce zikreden oğlu Abdullah b. Ebî Bekr'den daha hâkimdir.



Hüküm



Hanefî mezhebine göre istiskâ namazında hutbe, tıpkı bayram namazla­rında olduğu gibi namazdan sonra okunur.



Ders



Yağmur duası aslında, gaflete dalan insanlar için bir uyanış vesile olabi­lecek toplu bir eylemdir. Rahmet ve keremiyle bizleri her an kuşatan Rabbimizi bir an dahi unutmadığımızın somut bir delilidir. Çünkü O'na muhtaç olduğumuza dair inancımızın en canlı işaretlerinden biridir. İlim ve irfanına saygı duyulan kişilerin, hatta kamu yetkililerinin eşliğinde açık alana çıka­rak elleri bir ve tek olan Allah'a açmak ve O'ndan yağmur dilemek, her şey­den önce bir kulluk borcudur.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com