Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

40. Geceleyin İlim Öğretmek Ve Vaaz Vermek

40. Geceleyin İlim Öğretmek Ve Vaaz Vermek


115- Hind, Ümmü Seleme'den şunu rivayet etmiştir: Hz. Peygamber bir gece uyanarak:

"Sübhanallah! Bu gece ne fitneler indirildi! Ne hazineler açıldı! sahiplerini (hanımlarımı) kaldırın. Dünyada nice giyinik olan (kadın) âhirette çıplaktır.[120]



Açıklama


Buhârî bu konu ile, Hz. Peygamber'in sınamazından sonra konuşma konusundaki yasağının, hayır olmayan konuşmalara özgü oldu­ğunu anlatmak istemiştir.

"Fitnelerin İndirilmesi"nden maksat, ya meleklerin takdir edilmiş olan şeyi haber vermeleri yahut daha sonra meydana gelecek şeylerin uykuda Hz. Pey­gamber'e vabyediîmesidir. Hz. Peygamber de bunu "indirilme" diye ifade etmiştir.

Hücre" den kasıt Hz. Peygamber'in hanımlarının odaları­dır. Hz. Peygamber yalnızca onların uyandırılmasını istemiştir, çünkü hazır olan­lar onlardır. Yahut da bu fiil "Önce kendinden, sonra bakımından sorumla ol­duklarından başla" kuralına uygun bir harekettir.

Dünyada nice giyinik olan (kadın) âhirette çıplaktır" sözü ile Hz. Peygam­ber eşlerini uyandırmanın gerekçesine işaret etmektedir. Yani onların ibadetten gafil kalmamaları ve Hz. Peygamber'in eşleri olmalarına güvenmemeleri gerekir.


Hadisten Çıkan Bazı Sonuçlar


Bir şeyden hayrete düşüldüğünde "Sübhanallah" demek caizdir.

Uykudan uyandıktan sonra Allah'ı zikretmek menduptur.

Kişinin geceleyin ailesini ibadet için uyandırması, özellikle de meydana gelen önemli bir şey sebebiyle bunu yapması mendubtur. Bu hadisle ilgili diğer açıklamalar Fitneler bölümünde gelecektir.[121]

Hadis bir kötülükten korkma durumunda derhal namaza durmanın müstehap olduğunu göstermektedir. Nitekim Yüce Allah "Sabır ve namazla (Al­lah'tan) yardım dileyin" buyurmuştur. Peygamberimiz de önemli bir İşle karşılaştığında derhal namaza dururdu. Ayrıca kötü bir rüya gö­ren kişiye de namaz kılmasını emrederdi.

Korkutucu bir şey görüldüğünde durumunda teşbih getirmek müstehaptır.

Yine bu hadisten, âlimin kendisinden İlim öğrenen kişileri meydana gel­mesi beklenen her kötülükten sakındırması ve bu mahzurlu durumu giderecek şeyi göstermesi gerektiği de anlaşılmaktadır.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com