Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

43. Âlimleri Dinlerken Susmak

43. Âlimleri Dinlerken Susmak


121- Cerîr'in rivayet ettiğine göre veda haccı sırasında Hz. Pey­gamber ve seitetr ona "İnsanları sustur" demiş, ardından da şöyle bu­yurmuştur:

"Benden sonra küfre dönüp de birbirinizin boynunu vurmaya kal-kışmayastmz."


Açıklama


Bu hadis, "Kâfirlerin yaptıkları gibi birbirlerinizi öldürmeye kalkışıp da onlar gibi olmayasınız." anlamına gelmektedir. Bu konuda açıklama Fitneler bölümün­de gelecektir.

Ibn Battal şöyle demiştir: Bu hadis, ilim öğrenenlerin ilim öğreten kişiyi su­sarak dinlemelerinin gerekli olduğunu gösterir. Çünkü âlimler, peygamberlerin varisleridir.

O, bu açıklaması ile konu başlığının hadise uygun olduğunu belirtmek iste­miştir. Çünkü hadiste belirtilen konuşma veda haccı sırasında büyük bir kalaba­lığa yapılmıştı. Onlar şeytan taşlamak vb. hac fiilleri için toplanmışlardı. Müslim­'in Sahih'inde yer aldığına göre Hz. Peygamber ashabına "Hac fiillerini benden alınız (öğreniniz)" buyurmuştur. Hz. Peygamber onlara haccı öğretmek için konuşma yaptığına göre onlara susmalarını emretmesi uygundur.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com