Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: At Ve Eşeğin İsmi

At Eşek Eti Helal mi :
http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-942.html

Eşek Sütünün Faydaları:
https://bitkiler.kundak.org/esek-sutu/index.html


269- Muhammed b. Ebî Bekr bize anlatarak dedi ki: Fudayl b. Süleyman bize Ebû Hâzim'den, o Abdullah b. Ebî Katâde'den, o babası Ebû Katâde'den (ra) şunu nakletti:

Ebü Katâde Allah Resulü (sav) ile birlikte yola çıkmıştı. O, bazı ar­kadaşlarıyla birlikte biraz geriden geliyordu. Onlar ihramh, Ebû Katâde ihramsızdı. Diğerleri ondan önce yabani bir eşek gördüler. Hayvanı gördüklerinde Ebû Katâde'nin görmesi için onunla ilgilenme­diler. Sonunda Ebû Katâde onu gördü ve hemen Cerâde adlı atına atla­dı. Arkadaşlarından kamçısını vermelerini istedi. Ama onlar onu ver­mekten imtina ettiler. Bunun üzerine kendisi aldı ve yabani eşeğe saldırarak onu öldürdü. Sonra o ve arkadaşları (etten) yediler. Fakat sonra pişman oldular. Allah Resûlü'ne (sav) eriştiklerinde (ve olayı anlattıkla­rında) "Yanınızda ondan bir parça var mı?" diye sordu. Ebû Katâde "Bir budu var" deyince Allah Resulü (sav) onu aldı ve yedi.[3]



Şerh



Sonunda Ebû Katâde onu gördü ve hemen Cerâde adlı atına atladı" ifadesinde Ebû Katâde'nin (ra) atının adı zikredilmektedir.



Hüküm



İnsan hayatında anlamlı işler ifa eden at, eşek ve develere isimler veril­mesi Allah Resûlü'nün (sav) sünnetinde gördüğümüz bir uygulamadır.



Ders



Hayvanların da biz insanlar gibi bir ümmet olduğunu unutmamalıyız. Onlar da Allah'ın hükmüne râm olmuş kullandır ve kendilerin ebiçilen gö­revleri yerine getirerek yeryüzünün halifesi olan insanoğluna hizmet ederler. Bu açıdan bakıldığında hac yolculuğu, cihad ve benzeri zikre değer olaylar­da bulunan hayvanların da isimleriyle bilinmeleri, hatıralarının yaşatılması bakımından güzel bir kadirşinaslık örneği olacaktır. Bu meyanda Allah Re-sûlü'nü (sav) Mekke'den Medine'ye taşıyan Kusvâ adlı devesi de unutul­maz kahramanlardandır.


At Eşek Eti Helal mi :
http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-942.html

Eşek Sütünün Faydaları:
https://bitkiler.kundak.org/esek-sutu/index.html


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com