Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

19. Küçük Abdestini Yaparken Sağ Eli İle Cinsel Organını Tutmamak

19. Küçük Abdestini Yaparken Sağ Eli İle Cinsel Organını Tutmamak


154- Ebû Katâde, babasından naklen Hz. Peygamberin şöyle buyurduğunu söylemiştir:

"Biriniz küçük abdestini yaparken sağ eli ile cinsel organını tutma­sın, sağ eli ile istinca yapmasın. Bir şey içtiğinde kaba nefesini vermesin.


Açıklama


Konu başlığı ile Buhârî, önceki konuda yer alan sağ elle cinsel organa do­kunma konusundaki mutlak yasağın, küçük abdestini yapma zamanı ile sınırlı olduğuna, bunun dışındaki durumlarda cinsel organa sağ elle dokunmanın mu­bah olduğuna işaret etmektedir.

Bir şey içerken su kabına nefesini verme yasağı ise tuvalet yapma zamanı ile sınırlı olmayıp bu müstakil bir hükümdür. Bunun burada zikredilmesinin hik­meti şu olabilir: Müminlerin genel olarak ahlâkî özellikleri Hz. Peygamber'i örnek almalarıdır. O ise su döktükten sonra abdest alırdı. Yine onun abdestten artan suyu içtiği de sabittir. Mü'min de bunu yapma durumu ile karşı karşıyadır. Bu durumda Hz. Peygamber'in aklına geldi­ğinden bu vesileyle mümin kişiye su içmenin âdabını da öğretmiştir.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com