Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

26. İstinca Yaparken Tek Sayıda Taş Kullanmak [24]

26. İstinca Yaparken Tek Sayıda Taş Kullanmak [24]


162- Ebû Hureyre'nin rivayet ettiğine göre Resûluliah le buyurmuştur:

"Sizden biri abdest alırken burnuna su çeksin sonra da sümkür-sün. Taş ile tuvalet temizliği (istinca) yapan kişi de tek sayıda taş kul­lansın. Sizden biri uykusundan uyandığında elini abdest kabına sok­madan önce yıkasın. Çünkü hiçbiriniz (uyku esnasında) elinin nereye değdiğini bilmez".


Açıklama


Şafiî ve âlimlerin çoğunluğu bu hadisin genel ifadesini esas alarak her uyku sonrasında elin yıkanmasını müstehap görmüşlerdir. Ahmed İbn Hanbel ise ha­disin sonunda "elinin nerede gecelediğim bileme [25] ifadesi yer aldığından bunu sadece gece uykusuna özgü kabul etmiştir.

Râfiî el-Müsned'm şerhinde şöyle demiştir: Şöyle demek de mümkündür: "Geceleyin uyuyan kişinin uykudan sonra elini yıkamadan kaba daldırması, gündüz uyuyandan daha çirkindir".

Alimlerin çoğunluğuna göre bu hadisteki emir mendupluk bildirirken, İmam Ahmed İbn Hanbel'e göre bu gündüz uykusu değil gece uykusundan sonra farz­dır. [26] Onun gündüz uykusundan sonra el yıkamayı müstehap kabul ettiği de rivayet edilmiştir. Alimlerin çoğunluğu bu kişinin elini yıkamadan abdest kabına sokması durumunda bunun suyun temizliğine zarar vermeyeceği konusunda görüş birliği etmişlerdir. İshak, Dâvud ve Taberî ise bu durumda suyun necis olacağını söylemişlerdir.

Bu hadis, abdest kabı ile ilgili olmakla birlikte gusül için kullanılan kap da buna dahil edilir. Çünkü gusülde de abdest ve fazlası vardır. "Kab"m zikredilmesi ile, eller necis olsa bile eli daldırmakla pislenmeyen su birikintisi, havuzlar dışa­rıda bırakılmıştır, hadisteki yasak bunları kapsamaz.



Hadisten Çıkan Bazı Sonuçlar


Kesin olarak bilinen şey esas alınmalıdır.

İbadette ihtiyat ile amel edilir.

Utanılacak bir şey söyleneceğinde aynı anlamı veren kinaye sözler kullanılır.

Necaseti üç kere yıkamak müstehaptır. Çünkü necasetten şüphelendiği­mizde üç kere yıkamamız emrolunduğuna göre, necisliğinden emin olduğumuz yi üç kere yıkamak haydi haydi gerekli olur. .


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com