Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: Cemaatle Namazın Fazileti

Bâb: Cemaatle Namazın Fazileti



71- Musa b. İsmail bize anlatarak dedi ki: Abdülvahid bize anlatarak de­di ki: el-A'meş bize anlatarak şöyle dedi; Ebû Salih'in Ebû Hüreyre'den fra) şunu dinlediğini duydum:

Allah Resulü (sav) buyurdu ki: Kişinin cemaat ile kıldığı namaz, evinde ve çarşısında (dükkânında) kıldığı namazdan yirmi beş kat daha üstündür. Şöyle ki abdesti güzelce alıp mescide gitmek üzere çıktığında, attığı hiçbir adım olmaz ki bu adım sebebiyle bir derece yükseltilip bir günahı da silinmemiş olsun. Namaza durduğunda, namazgahında bu­lunduğu sürece melekler ona 'Allahım! Ona merhamet et!' diye (dua ve) salat etmeye devam ederler. Sizden biriniz (namazgahında) namaz (vak­tinin gelmesini) beklerken namazda olmaya devam eder.[8]

Şerh



Bu hadis-i şerifin şerhi için 50 no.iu hadise bakınız.

Hüküm



Cemaat ile namazın fikhî hükümleri bir önceki 70 no.lu hadiste zikre­dilmiştir.

Ders



Cemaat ile namazın fazileti hakkında daha önce 50 ve 70 no.lu hadisler­de bilgiler verilmiş olmasına rağmen burada işaret etmeyi yararlı gördüğümüz husus, kişinin/daima niyeti üzere olduğunu vurgulamaktır. Büyükleri­miz bunun için ilginç bir misâl verirler:

Karıncanın biri hacca gitmeye niyetlenir. Diğer canlılar onunla alay ede­rek 'Şu karınca adımlarınla Mekke'ye varabilir misin?' derler. Karıncanın cevabı düşündürücüdür.

'Varamazsam da o yolda ölçmem mi?'

Minik karıncanın söylemek istediği şeyle Allah Resûlü'nün (sav) ver­mek istediği mesaj bir yerde buluşmaktadır. Kişi niyetini hâlis tutup vaktin­den önce camiye yöneldiği ve orada oturduğu zaman, hem yürürken hem otururken namazda sayılır. Allah geçinden versin bu esnada emr-i Hale vâki olsa, ölümlerin en güzeliyle ölmüş olur. Yani namazda ölmüş sayılır. İşte cami ve mescitlerde namazı beklemek böyle fazilet ve bereketleri barındıran bir davranıştır. Buna bir de masum meleklerin dua ve niyazları eklenince, fazilet ve bereketin büyüklüğünü siz düşünün.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com