Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bab: Tekbirin Farziyeti Ve Namaza Giriş

Bab: Tekbirin Farziyeti Ve Namaza Giriş



78- Ebu'l-Yemân bize anlatarak dedi ki: Şuayb, ez-Zührî'den şunu nak­letti: Ensâr'dan Enes b. Mâlik (ra) bana şunu anlattı:

AHah Resulü (sav) bir ata binmişti. (Ondan düştü ve) sağ yanı ezildi. O gün namazlardan birini oturarak kıldırdı. Biz de O'nun arkasında oturarak kıldık. Selam verdikten sonra şöyle buyurdu:

İmam, kendisine uyulmak içindir. Ayakta kılarsa, siz de ayakta kı­lın. Rükûya gittiğinde siz de rükûya gidin. Doğrulduğunda siz de doğru­lun. Secdeye vardığında siz de secdeye varın. "Semiallahu linıen hamideh=Allah, kendisine hamd edeni duydu" dediğinde siz "Rabbena ve lekel-hamd=Rabbimiz! Ve hamd Sana'dır!" deyin.[15]



Şerh



Bu hadisteki lafızların şerhi için 75 no.lu hadise bakınız.



Hüküm



Hadis-i şeriften çıkarılan hükümler için 43 ve 15 no.lu hadislere bakınız. Bâb başlığıyla ilgili olarak iftitâh tekbirinden bahsetmemizde fayda olacak­tır:

İmam, arkasındaki cemaate namaz kıldırmak üzere ellerini kaldırır ve seslice tekbir getirir. Cemaat de niyet ettikten sonra bu tekbiri getirerek na­maza başlamış olurlar. İftitah tekbirine, namaz dışındaki fiilen haram kıldı­ğı için Tahrîme Tekbiri dedenilir. Hanefî mezhebine göre namazın esas rü­künlerinden olmayıp şartı iken üç mezhep imamına göre namazın rüknüdür.

İmama uymak üzere ayakta alınan iftitah tekbirinin tamamen kıyam hâ­linde alınması şarttır. Dolayısıyla imam rükûda iken ona uyan biri,kıyamda Allah deyip Ekber lafzını rükûya vardıktan sonra söylese imama uymuş olmaz.



Ders



Hadisten çıkarılacak dersler için 43 ve 75 no.lu hadislerin ilgili bölümle­rine bakınız.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com