Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: Kadınların Geceleri Mescidlere Gitmeleri

Bâb: Kadınların Geceleri Mescidlere Gitmeleri



95- Abdullah b. Mesleme bize Mâlik'ten ve Abdullah b. Yusuf bize yine Mâlik'ten, o Yahya b. Saîd'den, o Amre bn. Abdirrahman'dan, o Âişe'den (r.anhâ) şöyle dediğini nakletti:

Allah Resulü (sav) sabah namazı kılar, mümin hanımlar da yün giy­silere bürünmüş olarak ayrılırlar da karanlıktan onları kimse tanıyamazdi. [32]



Şerh



Bu hadis-i şerifin şerhiyle ilgili olarak 42 no.lu hadise bakınız.

"Karanlıktan", sabah vaktinin alaca karanlığı sebebiyle kadın mı erkek mi oldukları anlaşılmazdı.



Hüküm



Hanımların sabah namazına gitmeleri asr-ı saadette yaygın ve bilinen bir uygulama idi. Sabah namazı, vakit itibariyle yarısı geceye yakın olduğun­dan, güvenliğin bulunduğu ve fitneden emin olunan beldelerde hanımların sabah namazı için alacakaranlıkta evlerinden çıkmalarında bir sakınca gö­rülmemiştir.

Hadis-i şeriften çıkarılan diğer fıkhı hükümler için 42 no.lu hadise bakı­nız.



Ders



Hanımların toplumsal hayatın her alanında bulunmaları ilk İslam top­lumunda yadırganmayan bir teamül olmakla birlikte belli kuralların bulun­duğu da gözden ırak tutulmamalıdır. Bu kurallar, daha çok canlarına ve ırz­larına yönelik taciz ve saldırılardan emin olmaları ve fitneye yol açılma-mamasını sağlayıcı niteliktedir.

Hadis-i şeriften çıkarılabilecek diğer dersler için 42 no.lu hadise bakınız.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com