Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: "Allah Ne Bahire, Ne Sâibe, Ne De Vasile Kılmamıştır"

Bâb: "Allah Ne Bahire, Ne Sâibe, Ne De Vasile Kılmamıştır"



327- Muhammed b. Ebî Yakup bize Hassan b. İbrahim'den, o Yû-nus'tan, o ez-Zührî'den, o Urve'den, o da Âişe'den (r.anhâ) şunu nakletti:

Allah Resulü (sav) buyurdu ki: Cehennemi bir bölümü bir bölümü­nü yıkarken gördüm. Adak develerini ilk salıveren Amr'ı da bağısaklann sürürken gördüm.



Şerh



Bu hadis-i şerif de daha önce (Bkz. 150 no.lu hadis) geçmiş ve orada şerhedilmiştir. Ancak İmam Buharı, bab başlığında yer alan ayet-i kerimenin tefsiri meyamnda hadis-i şerife burada da yer vermiştir. İlgili ayet-i kerime­nin meali şöyledir:

"Allah, Bahire, Sâibe, Vasîle ve Hânı diye bir şey koymamıştır. Fa­kat kâfirler Allah adına yalan uydururlar. Onların çoğu düşünmezler." (Mâide, 103)

Bahîre; Kulağı yarılmış dişi devedir. Cahiliye döneminde bir hastalık veya derdi bulunan, yahut dilek tutan bir kimse, bir deve adardı. Derdi veya hastalığı geçince, yahut dileği gerçekleşince bu deveyi koyuverirdi. Başı boş dolaşan, yemi suyu eksiltilmeyen bu deveye Bahîre denirdi.

Sâibe: Salıverilmiş dişi deve demektir. Bahîre ile aynı durumlarda ada­nıp kulağı yarılmaksızın salıverilen deveye denir.

Vasîle: Bir koyun, dişi doğurduğunda kendilerinin sayılırdı, erkek do­ğurduğunda ise onu, ilahları için kurban ederlerdi. Eğer koyun bir erkek bir dişi beraber doğurursa: "Kardeşine ulaştı" diyerek erkek yavruyu ilahlara adar, kesmezlerdi. İşte buna da Vasîle denirdi.

Hâm: Erkek bir deveden on döl alındığında "sırtı korunmuş" derler, üs­tüne binmezler, meraya salıp sudan ve yemden menetmezlerdi. Buna da Hâm denirdi.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com