Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

58. Mescitteki İdrarın Üzerine Su Boşaltmak

58. Mescitteki İdrarın Üzerine Su Boşaltmak


220- Ubeydullah İbn Abdullah İbn Utbe İbn Mesud, Ebû Hureyre'den şunu rivayet etmiştir:

Bir bedevi kalkıp mescide idrarını yaptı. Bunun üzerine insanlar söylenmeye başladılar.

Hz. Peygamber oradaküere şöyle buyurdu:

"Onu bırakın. İdrarının üzerine bir kova su dökün. Siz kolaylaştırı­cılar olarak gönderüdiniz, zorlaştırıcılar olarak değil"


Açıklama


Tirmizî ve diğer hadis kitaplarında, İbn Uyeyne'den rivayet edilen hadiste şu fazlalık vardır: "Bedevi namaz kıldıktan sonra: "Allah'ım beni ve Muhammed'i bağışla, bizimle birlikte başka hiç kimseyi bağışlama" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber ona şöyle dedi: "Geniş olan bir şeyi daralttın.

Çok geçmedi, adam kalkıp mescide idrarını yaptı.

Hz. Peygamber mecazen "gönderilme" fiilini ashaba izafe etmiştir. Çünkü Allah tarafından gönderilmiş olan Hz. Peygamber'in kendisidir. Ancak onlar, Hz. Peygamber'den tebliğde bulunma hususunda onun huzurunda veya yokluğunda onun yerini aldıkların­dan bu söz onlar İçin kullanılmıştır. Sahabe, Hz. Peygamber tarafından bu iş için gönderilmiş, yani görevlendirilmiştir.

Herhangi bir sebeple etrafa gönderdiği kişilere "Kolaylaştırın, zorlaştır-mayın" demek Hz. Peygamber'in huyu idi.



İdrarın Üzerine Su Boşaltmak


221- Enes İbn Mâlik şöyle demiştir: Bir bedevi gelerek mescidin bir bölü­müne idrarını yaptı. İnsanlar onu engellemek istediklerinde Hz. Peygamber onların bunu yapmamasını istedi. Adam tuvaletini bitirdikten sonra Hz. Peygamber bir kova su istedi ve suyu idrarın üzerine boşalttı.


Açıklama


Hadisten Çıkan Bazı Sonuçlar


Necasetten kaçınma düşüncesi sahabenin içinde yer etmişti. Bu sebeple Hz. Peygamber'in bulunduğu bir yerde, ondan izin almadan mes­cide tuvaletini yapan kişiyi engellemek istediler. Bunu yapmalarının diğer bir sebebi de iyiliği emretme ve kötülükten sakındırma düşüncesinin onların içinde yer etmesidir.

Engel ortadan kalktığında kötülük derhal giderilir. Çünkü Hz. Peygamber sefe, adam tuvaletini bitirince hemen bir kova su getirilmesini em­retmiştir.

Necaset su ile giderilir. Çünkü rüzgar veya güneşin vurması ile necasetin ku­ruması yeterli olsaydı, Hz. Peygamber aleyhi ve mi ashabı bir kova su ge­tirme ile yükümlü tutmazdı.

Necasetin yıkanması sonucu yere bulaşan su temizdir.

Câhil kişiye -şayet cahilce davranışı inatla yapmamışsa- yumuşak davran­mak, katı olmaksızın ona gerekli olan şeyi öğretmek gerekir. Özellikle de kalbini İslâm'a ısındırmak için bunu yapmak gerekir.

Bu hadis Hz. Peygamber'in ne kadar yumuşak huylu ve güzel ahlâklı oldu­ğunu göstermektedir.

Mescide saygı göstermek ve onu necis şeylerden korumak gerekir.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com