Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

71. Nebiz İle Ve Sarhoş Edici Bir Şeyle Abdest Almak Caiz Değildir, Hasan Ve Ebûl-Âliye Bunu Mekruh Görmüştür.

71. Nebiz İle Ve Sarhoş Edici Bir Şeyle Abdest Almak Caiz Değildir, Hasan Ve Ebûl-Âliye Bunu Mekruh Görmüştür.


Atâ şöyle demiştir: "Nebiz ve sütle abdest almaktansa, teyemmüm yapmak bana daha uygun geliyor."

242- Hz. Âişe Hz. Peygamber'in öyle buyurduğunu söylemiştir:

"Sarhoş eden her içecek haramdır.[96]



Açıklama


Ebû Hanife'den aktarılan meşhur görüşe göre o hurma nebizi ile abdesti ca­iz görmüştür. Bunun için suyun bulunmamasını, şehir veya köyün dışında bu­lunmayı şart koşmuştur. Ebû Yusuf ise çoğunluğun kabul ettiği şekilde hurma nebizi ile abdest alınamayacağı görüşünü tercih etmiştir. Tahavî de bu görüşü tercih etmiştir.

"Sarhoş eden her içecek', yani sarhoşluk ister kişinin sarhoş edici şeyi İçme­sinden kaynaklansın İster böyle olmasın, yapısı itibarıyla sarhoş edici olan her içecek haramdır.

Hattabî şöyle demiştir: "Bu hadis, hangi türden olursa olsun sarhoş edici İçeceğin azmin da çoğunun da haram olduğunu gösterir."

Buharî'nin bu hadisi bu konuda delil getirme gerekçesi şudur: Sarhoş edici içeceğin içilmesi helal değildir. İçilmesi helal olmayan bir şey ile abdest alınama­yacağı konusunda görüş birliği vardır. İçecekler bölümünde nebiz içmenin hük­mü konusunda açıklamalar gelecektir.[97]


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com