Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bâb: Üstünde Resim Bulunan Mefruşat

Bâb: Üstünde Resim Bulunan Mefruşat



424-Ali b. Abdillah bize anlatarak dedi ki: Süfyân bize Abdurrahman b. el-Kâsım'dan -ki o dönemde Medine'den ondan daha faziletlisi yoktu-, o babasından, o Âişe'den (r.anhâ) şöyle dediğini nakletti:

Allah Resulü (sav) bir seferden dönmüştü. Üstünde (hayvan) resim­leri bulunan nakışlı örtümü sedirime sermiştim. Allah Resulü (sav) onu görünce yırttı ve şöyle buyurdu:

Kıyamet günü insanların azapça en ağır olanları, Allah'ın yaratma­sına benzemeye çalışanlardır.

(Âişe (r.anhâ) dedi ki:) Onu bir veya iki yastık yaptık.[26]



Şerh



el-Kâsim" b. Muhammed b. Ebî Bekr'dir.

Bir seferden" ifadesiyle ilgili olarak Beyhakî'dc yer alan ri­vayette bu seferin Tebûk Gazası olduğu zikredilmektedir.

Nakışlı örtü" ifadesinden, Hz. Âişe'ye (r.anhâ) ait olduğu bildi­rilen ve üstünde hayvan suretleri işli bir Örtü murat edildiği anlaşılmaktadır.

Sedir" kelimesi, evin bir kenarındaki yükseklik, raf ve benzeri mobilya anlamındadır. Bir başkası ise üç veya dört ayaklı bir mobilya olup üstüne eşya konduğunu söylemiştir. Yerden hafif yüksekçe bir zemin olduğu da söylenmiştir.

Üstünde (hayvan) resimleri" ifadesindeki suret ve resimler, kumaşa nakşedilmiş veya dokunmuş olabilir. Boya ile basılmış olmaları da mümkündür.

Onu yırttı" fiili, yerinden çekip aldı, anlamında kullanılmıştır. Başka rivayetlerde de 'çekip alma=neze'a' fiili kullanılmaktadır.

Onu bir veya iki yastık yaptık" ifadesinde, ku­maşın kesilip yastık veya minder yapıldığı beyan edilmektedir.



Hüküm



Hadis-i şerifte geçen iki boyutlu resimlerle ilgili fikhî hükmü şöyle be­yan edebiliriz:

1- Bitkiler, deniz ve tabiat manzaraları gibi cansız cisimlerin resimlerini yapmak ulemanın icmâı ile mubahtır.

2- Tapılan bir canlının resmi ulemanın ittifakı ile haramdır. Örneğin Bu-distlerin tapındığı Buda'nın resmini tapıknası için yapan/basan kimse kâfir­dir

3- Kişi yaptığı resimle Allah'ın yaratışına benzetmek veya Allah'la ya­ratma yarışma girmeye çalışmak gibi bir amaç taşırsa dinden çıkar.

4- Haram dairesine giren resimler, kutsal sayılıp tapınılan suretlerdir.

Örneğin peygamberlere, meleklere, salih kişilere ve evliyaya nispet edilen resimler bu gruba girer.

Bir de ululanan ve bir biçimde kutsanan kralların, sultanların, kuman­danların, din adamlarının, sanatkârların, hangi sahada olursa olsun meşhur olmuş kişilerin resimleri vardır.

5- Kutsama ve ululama kastı ile Allah'ın yaratmasına benzetme iddiasın­da bulunmamak suretiyle yapılan ağaç, güneş, ay, bitki ve tabiat manzaraları türünden cansız varlıkların resimleri mubahtır.

Canlılara ait resiflerde de yukarıda zikredilen niyet ve maksatlar bu­lunmadıkça haramdır denilmez.



Ders



Resim konusunun üzerinde bu kadar titiz durulmasının sebebi, İslamiyetin geldiği ortamdaki putperest din anlayışıdır. Bu anlayış, esasen resim ve heykel gibi objelere tapınma, bunları kutsama ve bunlardan istim­datta bulunma gibi prensiplere dayandığı için Allah Resulü (sav) bu konuda tavizsiz davranmış ve ashabı bundan caydıracak söz ve eylemlerde bulun­muştur.

Günümüzde adına tam olarak putperestlik denilmese de birtakım spor, müzik, sinema vs kahramanlarının 'ilah' gibi sıfatlarla anılmaları ve bunlara ait resim, poster ve bibloların odaların baş köşelerine konulmaları dinimizce haram denecek ölçüde sakıncalıdır. Çünkü bu, en azından şirk esintisi taşı­yan bir davranıştır.

Bunun ötesinde Allah'ın yarattığı eşsiz güzellikleri yansıtan canlı cansız iki boyutlu resimler, kâinat kitabının okunmasına vesile olmaları bakımın­dan haram görülmezler. Ancak ihtiyat kabilinden bunların bulundukları or­tamlarda namaz kılınmamalı, dtfa ve benzeri kulluk tezahürlerinde bulunulmalıalıdır.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com