Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

37. Camiye Tükürmenin Keffâreti

37. Camiye Tükürmenin Keffâreti


415- Enes İbn Mâlikten Hz. Peygamber'in şöyle buyur­duğu nakledilmiştir: "Camiye tükürmek, bir günahtır. Keffâreti ise onu gömmektir."


Açıklama


Ahmed İbn Hanbel ile Taberânî, merfû' olarak Ebu Ümâme'den şu hadisi nakletmelerdir: "Camide balgam çıkarıp sonra onu gömmemek günahtır, onu gömmek ise sevaptır." Buna göre Allah Resulü bal­gamın gömülmemesini günah kabul etmiştir. Buna benzer bir hadis de, İmam Müslim tarafından merfû' olarak Ebu Zerr'den nakledilmiştir: 'Ümmetimin iş­lediği kötülükler arasında, camide çıkarılıp gömülmeyen balgamı da gördüm." Kurtubî şöyle demiştir: "Balgamın camide çıkarılması günah sa­yılmamıştır. Aksine çıkarıldıktan sonra gömülmeden bırakılması gü­nah kabul edilmiştir.

Saîd İbn Mansur'un rivayetine göre Ebu Ubeyde İbnu'l-Cerrâh, bir gece ca­miye balgamını çıkarmış, ama gömmeyi unutmuştu. Evine gittikten sonra hatır­layınca eline bir meşale alarak gelip balgamını aramış, onu bulup gömmüş ve: "Bu gece bana günah yazmayan Allah'a hamd olsun" demişti..

Bu rivayet göstermektedir ki, günah olan davranış, camide balgamı göm­meden bırakan kimsenin yaptığıdır. Yoksa onu gömene bir günah yoktur. Cami­ye balgam çıkarmanın yasaklanma nedeni, Müslümanlara eziyet vermesidir. Bu illet, bahsettiğimiz sonucu gösterir.

Bazıları meseleyi ayrıntılı biçimde ele alarak bir Özür dolayısıyla camiden çı­kamayan kimsenin camiye tükürüp onu gömmesinde bir sakınca görmezken, camiden çıkmasına bir mani bulunmayan kimselerin camiye tükürmesini yasak­lamıştır. Gerçekten de bu, güzel bir ayırımdır.


Kategoriler

- namaz - hac - umre - dua - oruc - ashab - ashabın fazileti - ticaret - cihad - abdest - ilim - haram - ölüm - iman - iyilik - nikah - hadis - kıyamet - islam - cennet - miras - sünnet - mal - fitne - Kadın - sadaka - yemin - zina - zekat - ihram - evlilik - köle - feraiz - zikir - cemaat - kurban kesmek - mescid - kısas - hayız - günah - helal - amel - gusül - borç - kibir - cehennem - hüküm - öldürmek - kafir - takva

MollaCami.Com